De geschiedenis van Scheveningen

Wapen van Scheveningen

De naam Scheveningen komt voor het eerst voor in een grafelijk register dat deels is opgesteld rond 1284. Er wordt een gebied omschreven als een ‘terram de Sceveninghe’ (land van Scheveningen). Ook is er wel eens beweerd dat een geslacht met de naam Scheven – dat bij Haarlem een kasteel bezat en zich in de 14e eeuw in de omgeving van Leiderdorp vestigde- iets te maken zou hebben met het dorp of met de naam Scheveningen, maar dit kunnen ze niet bewijzen.

Uit de geschiedenis valt op te maken dat Scheveningen oorspronkelijk een puur Hollands moet zijn geweest.

De zeevisserij heeft gedurende honderden jaren het beeld van het dorp bepaald. Scheveningen beschikte evenals anders kustdorpen aan de Noordzee niet over een zeehaven. Daarom voeren vissersschepen – eerst de pink en in de loop van de 19e eeuw het type bomschuit – af vanaf het strand en landden met hun vangsten daarop aan. Deze visserij was vooral gericht op de vangst van plat- en rondvis.

Vanaf het midden van de 19e eeuw begon Scheveningen zich steeds meer te richten op de haringvangst. De logger deed als vissersschip ook dáár zijn intrede en na de komst van een eigen zeehaven, geopend in 1903, excelleerde Scheveningen vele jaren bij de visserij op haring door middel van de vleetvisserij. Deze hield stand tot eind jaren zestig van de 20e eeuw. Problemen rond de overbevissing van de Noordzee, verouderde vissersschepen en gewijzigde visserijtechnieken luidden het einde in van de plaatselijke haringvisserij.

De cultuur in Scheveningen

Klederdracht Scheveningen

In Scheveningen wordt nog door een klein aantal, overwegend bejaarde vrouwen plaatselijke klederdracht gedragen. Het is te verwachten dat dit binnenkort tot het verleden zal behoren.

Het plaatselijke dialect, het Schevenings, wordt door jongeren weinig meer gesproken, hoewel er een groeiende belangstelling bestaat voor deze oorspronkelijke dorpstaal.

Bij het ontstaan en de ontwikkeling van het protestantisme in de loop van de 16e eeuw koos de Scheveningse bevolking overwegend voor de Nederduitse Gereformeerde Kerk die later de Nederlandse Hervormde Kerk zou gaan heten. Het rooms-katholieke volksdeel bleef zeker tot aan het begin van de 19e eeuw beperkt tot van buitenaf gekomen dorpsbewoners. Deze hadden zich voornamelijk in het kustdorp gevestigd als middenstanders of als ambachtslieden en zij vermengden zich nauwelijks tot niet met de nakomelingen van de autochtone rechtzinnige vissersgeslachten.

Door de geslotenheid van de oorspronkelijke dorpsgemeenschap treft men te Scheveningen veel gelijke familienamen aan. Dat leidde ertoe dat men in het plaatselijke spraakgebruik bijnamen ging invoeren om families beter van elkaar te kunnen onderscheiden. Enkele veel voorkomende, ‘typisch Scheveningse‘ familienamen zijn bijvoorbeeld Dijkhuizen, Korving, Den Heijer, De Niet, Plugge, Pronk, Rog, Spaans, Taal, Toet, Vrolijk, Zuurmond en Van der Zwan. Door de ontsluiting van het vissersdorp vanaf het begin van de 20e eeuw is dit verschijnsel geleidelijk achterhaald.

Bezienswaardigheden in Scheveningen

Trekpleisters en bezienswaardigheden:

 • Scheveningen-Dorp
 • Het Havenkwartier
 • De vuurtoren
 • De Gedenknaald
 • De Oude Kerk
 • Het duingebied Oostduinpark
 • Het strand (ook een naaktstrand, ca. 1 km ten noorden van de pier)
 • De Boulevard
 • De Pier
 • Het Kurhaus
 • Paviljoen Von Wied en Museum Beelden aan Zee
 • Madurodam
 • Fortis Circustheater
 • Het Holland Casino Scheveningen
 • Muzee Scheveningen
 • Sealife Scheveningen
 • Museum Beelden aan Zee

Scheveningen is vooral ‘s zomers in belangrijke mate afhankelijk van met name dagtoerisme uit Nederland en Duitsland. Lees meer over de bezienswaardigheden.

Evenementen

Meer lezen over Scheveningen?

Lees hier meer artikels over Scheveningen om een indruk te krijgen van de bezienswaardigheden van Scheveningen, leuke attracties die u zeker moet bezoeken. Voordat u naar Scheveningen gaat is het handig om het actuele weer te checken om te weten hoe u zich moet kleden! Regelmatig schrijven we op ons blog ook over Scheveningen.

Bereikbaarheid en parkeren in Scheveningen

Er zijn een aantal manieren hoe u naar Scheveningen kunt gaan, zo kunt u per trein en bus zeer eenvoudig via Den Haag centraal naar Scheveningen reizen, lees meer over de bereikbaarheid naar Scheveningen. Bent u van plan om met de auto naar Scheveningen te gaan dan vindt u hier meer informatie over parkeren in Scheveningen.

Eten, drinken en slapen in Scheveningen

De restaurants in Scheveningen zijn zeer variërend met verschillende keukens, zie hier het overzicht van de restaurants inclusief telefoonnummer zodat u direct kunt reserveren. Overnachten in Scheveningen kan bij vele hotels. De populairste hotels zijn het Kurhaus en het Carlton Beach Scheveningen, zie hier alle hotels.

Wilt u ook uitgaantips over meer steden lees dan hier verder.